Založ si blog

Zašlá sláva

V poslednom čase mávam pocit, že ľudstvo už neprichádza s novými nápadmi, ktoré by ľudí zabavili rovnako ako tie staré. Hovorím predovšetkým o súčasnej kultúre. Hudobníci vydávajú staré hity ako cover-verzie, vývojári videohier vydávajú takzvané „HD“ verzie starých ťahákov, filmy a seriály používajú zápletky, ktoré znehodnocujú dobré meno slova – klišé.

 

Naposledy som televíziu pravidelne sledoval, keď ešte bežal seriál o sarkastickom doktorovi na našej Jednotke. V roku 2012 už aj samotní tvorcovia tohto seriálu pochopili, že je čas to zabaliť a vymyslieť niečo nové. Keď však niekto ďalší opakuje už asi siedmu (?) sériu speváckej súťaže, tlak mi vystupuje, že je potrebné volať už spomínaného doktora. Je pochopiteľné, že televízni hráči používajú osvedčené formáty, no takmer všetky zatiaľ prezentujú jediné – čím väčší idiot, tým vyššia sledovanosť. Následná tvorba meme obrázkov na facebooku je už len dráma z frajeriny. Pochopenie zo strany divákov teda musí prísť ihneď, a keďže žijeme v uponáhľanej-smart dobe, je logické, že klesá aj úroveň obsahu. Úroveň tohto obsahu u mňa drží nad vodou snáď len pán Donutil a seriál, v ktorom aktuálne účinkuje. To je k televíznej tvorbe asi všetko. Pánov farmárov radšej opomenieme.

Hudobná brandža sa netýka len oživovania starých hitov, ale aj štýlov hudby. Pop scéna sa podľa mňa uberá smerom vzad. Akustické nástroje obsadzujú v súčasných hitoch čoraz väčšie percento. Gitary, mandolíny, cajony či dvojhlasné linky sa objavujú aj u pánov z Hexu či Aviciiho. Prvky sedemdesiatych rokov možno badať tiež na albume Random Access Memories formácie Daft Punk. Mark Ronson s Brunom Marsom zase zabrúsili do tajných grifov Michaela Jacksona so singlom Uptown Funk. Hudobní kritici už možno začali zisťovať, že ľuďom ružový žuvačkový pop prepchaný množstvom syntetizátorov prestáva chutiť. Uberajú tak hudobníkov smerom vzad. Áno, sú to oni, ktorí určujú, čo bude v nasledujúcich dňoch „cool“. Dramaturgom v rádiách to zachutilo tiež, a tak s obľubou ničia aj tieto ľudské pesničky enormným opakovaním singlu až do bezvedomia.

K sitkomom ako takým sa povenujem len krátko. Keď si položím ruku na srdce, zisťujem, že od čias Priateľov, Frasiera či Dva a pol chlapa som nič vtipné nevidel. Keď sa pozriem na How I Met Your Mother, vidím krehko zmodernizovanú verziu Priateľov, nemôžem si pomôcť, aj keď tento titul patril tiež k tým obľúbeným. V tejto sfére v súčasnosti veľa dobrého nevzniká, aspoň v mojom ponímaní. Charlieho „zvládanie hnevu“ je priamym svedkom.

Herný svet ovládli tituly, ktoré uprednostňujú príbeh na pokračovanie. Neškodí to biznisu. Nemám prehľad koľko Need For Speed-ov, NHLiek, Call Of Duty, Assassin Creedov a Wolfensteinov koluje v dnešných obchodoch, ale myslím, že dosť. Nebudem tu menovať všetky tituly. To by sme tu boli do rána. Nové nápady či námety na niečo mimoriadne tu opäť badám márne. Stále ide iba o nový príbeh, nie však nápad.

Aby ste chápali. V každej z týchto sekcii kritizujem niečo iné. Nie všade mi prekáža, že sa išlo smerom vzad. No pri niektorých veciach človeku príde na um, že stereotypné prvky pri týchto činnostiach bežia na plné obrátky. Niečo svieže by som v našej kultúre naozaj uvítal.

Čo ma naučil francúzsky vidiek (nielen) o obliekaní

21.09.2017

Prvé dni v malej dedinke vo Francúzsku neprebiehali z hľadiska počasia podľa predstáv. Bolo chladnejšie, ako som očakávala. Dlhšie rifle, ktoré som nosila, si pýtali oprať, a tak som po niekoľkých dňoch vytiahla tepláky.

Prečo využívať na výletoch mestskú hromadnú dopravu

30.08.2017

Keď sa veziem s domácimi v autobuse, cítim sa ako jedna z nich. Zároveň mám však zvláštny nadhľad. Vidím viac ako oni. Všímam si, kde autobus zastane. Kto nastupuje. Ako sa ľudia v autobuse správajú. Čo je iné, ako u nás.

Po prečítaní zrecyklujte

24.04.2017

Šetrím papier. Vždy, keď si idem na počítači vytlačiť viacstranový dokument, dávam to obojstranne. Horšie je, že niekedy všetko nevyjde ako má, a namiesto toho, aby som papier ušetrila, zničím dva. Na pokazené papiere mám liek, môžete si z nich spraviť loďky. Ale opovážte ich pustiť dole riekou, už teraz je riadne špinavá… Mať výčitky kvôli spotrebe [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 61340x
Priemerná čítanosť článkov: 2556x

Kategórie