Založ si blog

Všetko dobre dopadne? alebo Prečo volím Palárika

Palárik vo svojej veselohre Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch dokázal, že aj o vážnych problémoch možno hovoriť zvesela. 

Vysporiadanie sa s dobou, v ktorej žijeme, a hľadanie skutočnej lásky. Dve témy, s ktorými pracoval Palárik vo svojej najslávnejšej hre sú aktuálne stále. V podarenom prevedení Slovenského národného divadla je priestor na smiech i zimomriavky. Už prvá scéna, v ktorej spieva zbor na javisku na melódiu slovenskej hymny pieseň v maďarčine, prináša šok. Ten sa postupne rozplýva v humorných situáciách a vtipných slovných výmenách. Nechýba povestný slovenský šmrnc a ľudový ráz.

Hlavných úloh sa zhostili Petra Vajdová, Dominika Kavaschová, Dano Heriban a Milan Ondrík. Predovšetkým ženské hrdinky dostávajú priestor vyniknúť, najväčším prekvapením bola pre mňa práve Dominika Kavaschová. Hrala nesmierne presvedčivo, hravo, uveriteľne. Úsmev vo mne doteraz vyvoláva tanec Petry Vajdovej ako grófky napodobňujúcej tanec ľudu. Paráda! Zapamätáte si tiež Milana Ondríka, ktorému úloha pomaďarčeného truľka naozaj sadla (v dobrom). Smiech prinášala aj Jana Oľhová v roli komornej. Svojrázna osoba, vyjadrujúca sa mixom maďarčiny, nemčiny a slovenčiny, mala vždy, čo povedať.

Dobrodružstvo pri obžinkoch je hrou pre divadelných začiatočníkov. Ľahkosť a vtip udržia vašu pozornosť celé tri hodiny. Slovenský spev (prevažne), tanec i krásne kroje vo vás opäť zasejú zrnko národnej hrdosti. Tej, po ktorej tak často šliapeme. Občas pod vplyvom iných, inokedy z vlastnej vôle. Zmierenie prináša nielen doslovné urovnanie vzťahov medzi postavami, ale predovšetkým uvedomenie si vlastnej identity a jej prijatie. V duchu hesla: „Keď nemáš rád Slovákov, nemáš rád seba.“

O týždeň neskôr som bola v divadle zas – na komédiu z pera britského dramatiky Z rúčky do rúčky. Tiež odrážala dobu, herecké výkony boli úžasné, no na humor som sa až tak nechytila. To naše, domáce, je predsa len občas nenahraditeľné. Volím Palárika!

 

Čo ma naučil francúzsky vidiek (nielen) o obliekaní

21.09.2017

Prvé dni v malej dedinke vo Francúzsku neprebiehali z hľadiska počasia podľa predstáv. Bolo chladnejšie, ako som očakávala. Dlhšie rifle, ktoré som nosila, si pýtali oprať, a tak som po niekoľkých dňoch vytiahla tepláky.

Prečo využívať na výletoch mestskú hromadnú dopravu

30.08.2017

Keď sa veziem s domácimi v autobuse, cítim sa ako jedna z nich. Zároveň mám však zvláštny nadhľad. Vidím viac ako oni. Všímam si, kde autobus zastane. Kto nastupuje. Ako sa ľudia v autobuse správajú. Čo je iné, ako u nás.

Po prečítaní zrecyklujte

24.04.2017

Šetrím papier. Vždy, keď si idem na počítači vytlačiť viacstranový dokument, dávam to obojstranne. Horšie je, že niekedy všetko nevyjde ako má, a namiesto toho, aby som papier ušetrila, zničím dva. Na pokazené papiere mám liek, môžete si z nich spraviť loďky. Ale opovážte ich pustiť dole riekou, už teraz je riadne špinavá… Mať výčitky kvôli spotrebe [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 61117x
Priemerná čítanosť článkov: 2547x

Kategórie