Založ si blog

Zachráňme si Ježiška

U nás doma odjakživa nosil darčeky Ježiško. A pevne verím, že to tak zostane aj naďalej.

Nedávno som čítala článok, v ktorom autori porovnávali komerčnú hodnotu Ježiška a Santa Clausa. Prvý menovaný nemal šancu, červenolíci starček jednoznačne zvíťazil. Dôvod bol prostý. Ježiško je ako reklamný pútač takmer nepoužiteľný. Ktovie, ako by vyzeral v televíznej reklame. A bolo by to vôbec vkusné?

Pri Santa Clausovi sa hranice vkusu prekročili už dávno. Stal sa akýmsi symbolom konzumu a všetkého, čo na dnešných Vianociach ľudia kritizujú. Je vylepený na výkladoch obchodov, kde kupujeme darčeky, svieti na jedle a nápojoch, ktorými sa počas sviatkov prehýbajú naše stoly, otravuje nás v reklamách.

Ježiš(ko) je naproti tomu symbolom podstaty Vianoc, ktorú sa tak oduševnene snažíme naplniť. Láska, pokoj, rodina, priateľstvo. Rovnako zdôrazňuje kresťanský pôvod sviatkov, pripomína, čo vlastne oslavujeme. Darčekmi od neho by mali byť už spomínané nehmotné dary, materiálna stránka je príjemným bonusom. Nad kopou potrhaného baliaceho papiera si aj tak väčšina z nás uvedomí, že najväčšou radosťou je, že máme tieto zvláštne dni, s kým sláviť.

Preto vravím, uchráňme si Ježiška. Reprezentuje vznešené ideály a pripomína, že ešte stále sme krajina založená na kresťanskej tradícii. Či sa to niekomu páči alebo nie.

Ježiš hlása lásku. Od takej osoby by som darček dostala rada…Vlastne ho na Vianoce aj dostávam. Úlohou teda je naučiť sa ho prijať.

 

Želám vám krásne posviatkové obdobie. 🙂

Čo ma naučil francúzsky vidiek (nielen) o obliekaní

21.09.2017

Prvé dni v malej dedinke vo Francúzsku neprebiehali z hľadiska počasia podľa predstáv. Bolo chladnejšie, ako som očakávala. Dlhšie rifle, ktoré som nosila, si pýtali oprať, a tak som po niekoľkých dňoch vytiahla tepláky.

Prečo využívať na výletoch mestskú hromadnú dopravu

30.08.2017

Keď sa veziem s domácimi v autobuse, cítim sa ako jedna z nich. Zároveň mám však zvláštny nadhľad. Vidím viac ako oni. Všímam si, kde autobus zastane. Kto nastupuje. Ako sa ľudia v autobuse správajú. Čo je iné, ako u nás.

Po prečítaní zrecyklujte

24.04.2017

Šetrím papier. Vždy, keď si idem na počítači vytlačiť viacstranový dokument, dávam to obojstranne. Horšie je, že niekedy všetko nevyjde ako má, a namiesto toho, aby som papier ušetrila, zničím dva. Na pokazené papiere mám liek, môžete si z nich spraviť loďky. Ale opovážte ich pustiť dole riekou, už teraz je riadne špinavá… Mať výčitky kvôli spotrebe [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 61267x
Priemerná čítanosť článkov: 2553x

Kategórie