Založ si blog

Vyfarbujem, vyfarbuješ, vyfarbujeme. . .

Vďaka omaľovánkam pre dospelých sa umelcom môže stáť každý. Vyfarbovanie vám prinesie pocit umeleckej slobody a aspoň krátke zabudnutie na sivú realitu.

Moja tridsaťročná kolegyňa s dvomi deťmi bola prvým objektom, na ktorom som spozorovala silu omaľovánok pre dospelých. Najprv o nich len hovorila, no už po pár dňoch neodolala a  prišla s knižkou v náruči. Nastala však dilema – aké farbičky budú tie najlepšie? Ešteže pracuje v papiernictve a mohla si kvalifikovane zvoliť početnú sadu farbičiek od overenej značky. A tak začala dodávať čiernobielym obrázkom život…

Keď som o maľovankách, počula prvýkrát, prišlo mi to ako úlet. „Na to by som ja nervy nemala,“ vyhlásila som. Lenže ako odolať volaniu čarovných ilustrácií? Detailne prepracované obrázky vás nútia s vyplazeným jazykom vyfarbovať malé plochy a odušu pritom striedať farbičky. Nech to má šťavu! Nekonečné záhrady, tajomný les, mandaly či postavy z Hry o tróny sú len zlomkom toho, čo dnes trh ponúka. S umelcami akoby sa vrece roztrhlo. Okrem zahraničných sa už do kreslenia zapojili aj tí slovenskí. Na počiatku všetkého však bola škótska ilustrátorka Johanna Basfordová. Keď ju vydavateľ požiadal, aby navrhla knihu omaľovánok pre deti, rozhodla sa, že ju radšej venuje dospelým. Tajomná záhrada vyšla v 13-tisícovom náklade a ten sa bleskovo rozchytal.

Áno, už počujem váš povzdych. Vraj nemáte čas. Lenže kto má v dnešnej dobe pocit, že ho má dostatok? Nemusíte predsa vyfarbovať hodiny. A možno budú omaľovánky stimulom, aby ste sa naučili, že nájsť si v diári „termín“ pre seba je to najpodstatnejšie. Príležitosť na trochu viac voľného času prinášajú aj blížiace sa sviatky. Stiahnite si na začiatok ľubovoľný obrázok z internetu a skúste, ako vám to ide. Postačia vám obyčajné farbičky, prípadne fixky.

Malé umelecké diela dnes bežne nájdete na pultoch kníhkupectiev, papiernictiev, lacnejšie verzie možno dostať aj v novinových stánkoch. Hľadať ich môžete aj s prívlastkom „antistresové“. Nemusí to byť to len marketingový ťah. „V čomkoľvek si človek nájde nejakú formu ´ventilu´, baví ho to a vie pri tom relaxovať, má vlastne laicky povedané antistresový účinok – takže aj omaľovánka.“ hovorí psychologička Ema Polláková. Vymaľovávanie funguje ako istá forma tlmiča. „Stres ako taký vyvoláva nejaký fyzický alebo psychický podnet, vždy vážne subjektívny. Ten podnet omaľovánkou neodstránite, ale zrelaxovať a odbúrať aspoň kúsok napätia môžete,“ dodáva. Inými slovami – nemyslíte na nevyplatené účty, nevrlého partnera ani upratovanie.

Od počítačov, mobilov a inej elektroniky sa tak ľudia opäť vracajú k tomu najjednoduchšiemu,  priamemu kontaktu s papierom. Ručná práca má jednoducho čaro. Najlepšie na tom je, že každou čiarkou sa budete zlepšovať. Navyše sa naučíte nájsť si čas pre seba. V uponáhľanej dobe je predsa „vypnutie“ najväčším umením. A určite vám to dá viac, ako sedenie pred televízorom či bezduché surfovanie na internete. Svoj výtvor môžete dať do rámčeka a darovať ako darček, alebo sa s ním aspoň pochváliť na Instagrame. Aha, ako vám to ide!

 

Katarína Bačová

Článok bol napísaný pre časopis Saxana.

Čo ma naučil francúzsky vidiek (nielen) o obliekaní

21.09.2017

Prvé dni v malej dedinke vo Francúzsku neprebiehali z hľadiska počasia podľa predstáv. Bolo chladnejšie, ako som očakávala. Dlhšie rifle, ktoré som nosila, si pýtali oprať, a tak som po niekoľkých dňoch vytiahla tepláky.

Prečo využívať na výletoch mestskú hromadnú dopravu

30.08.2017

Keď sa veziem s domácimi v autobuse, cítim sa ako jedna z nich. Zároveň mám však zvláštny nadhľad. Vidím viac ako oni. Všímam si, kde autobus zastane. Kto nastupuje. Ako sa ľudia v autobuse správajú. Čo je iné, ako u nás.

Po prečítaní zrecyklujte

24.04.2017

Šetrím papier. Vždy, keď si idem na počítači vytlačiť viacstranový dokument, dávam to obojstranne. Horšie je, že niekedy všetko nevyjde ako má, a namiesto toho, aby som papier ušetrila, zničím dva. Na pokazené papiere mám liek, môžete si z nich spraviť loďky. Ale opovážte ich pustiť dole riekou, už teraz je riadne špinavá… Mať výčitky kvôli spotrebe [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 61170x
Priemerná čítanosť článkov: 2549x

Kategórie